skip to Main Content
Eerder Stoppen Met Werken

5 stappen voor eerder stoppen met werken!

  • Blog

Het lijkt erop dat iedereen tegenwoordig voor een kortere werkweek gaat en eerer wil stoppen met werken. Dit komt omdat steeds meer mensen inzien dat je niet gelukkig hoeft te zijn om veel te verdienen. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat een 4-daagse werkweek zorgt voor een grotere productiviteit en minder stress. In dit artikel lees je 5 stappen die je kunt nemen om eerder te stoppen met werken!

1. Stel vast wanneer je wil stoppen met werken

Wanneer je wilt stoppen met werken heb je een keuze uit verschillende levensfasen. Je kunt voor pensionsleeftijd (67 jaar) of eerder gaan. Als je voor eerder gaat is het belangrijk om te beslissen welk bedrag je maandelijks nodig hebt voor de rest van je leven. Als je dat bedrag weet kun je bepalen of dit haalbaar is met je pensioendatum in gedachten. Hoe lager de pensioendatum, hoe meer geld er maandelijks ingevoerd moet worden op je woning om aan jouw verwachting tegemoet te komen.

Bepaal een maandelijkse inkomsten wens om eeder te stoppen met werken

Als je weet wanneer je wilt stoppen met werken, is het belangrijk om te bepalen welke inkomsten je dan nodig hebt. Dit kun je berekenen door aan de hand van jouw huidige uitgavenpatroon te kijken wat er maandelijks ingevoerd moet worden. Als je weet hoeveel geld dat is, kun je gaan nadenken over wat voor soort woning daar bij past en of dat haalbaar is met de inkomsten die jij denkt te behalen op de verkoop van jouw huidige woning. Houd er rekening mee dat dit inclusief alle gemeente- of stadsbelastingen en gemiddelde onderhoudskosten is.

eerder stoppen met werken

2. Maak een plan om eerder te stoppen met werken

Een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania toont aan dat wanneer je een plan om eerder te stoppen met werken, je een grotere kans maakt om op tijd te stoppen met werken. In de studie namen 2.000 mensen die in het begin van hun carrière zaten, deel aan online experimenten waarbij ze moesten beslissen hoeveel geld ze nu als beloning voor hun werk wilden ontvangen en hoeveel geld ze willen ontvangen als ze gepensioneerd zijn.

De wetenschappers verwachtten dat de meeste mensen genoegden met minder beloning op korte termijn, om later meer te kunnen genieten van hun pensioenfase. Maar tot hun verbazing bleek dit niet zo te zijn: slechts ongeveer 60 procent van de respondenten hebben gekozen voor minder dan 50 procent van de beloning die ze op korte termijn konden ontvangen.

De wetenschappers onderzochten ook of er iets was dat hun beslissingen zou kunnen verklaren. Natuurlijk werd er rekening gehouden met alle elementaire factoren, zoals levensverwachting, belastingtarieven en het huidige inkomen van mensen. Maar de wetenschappers ontdekten iets heel interessants: degene die een plan hadden gemaakt om eerder te stoppen met werken, hadden meer kans om minder penarie in hun pensioenfase te ervaren. Ze verzamelden informatie over mensen uit verschillende bronnen, waaronder overheidsinstanties, sociale media en persoonlijke netwerken.

De wetenschappers denken dat er diverse verklaringen voor deze bevinding zijn. In het begin is het natuurlijk gemakkelijker om plannen te maken dan om ze uit te voeren. Als je eenmaal een plan hebt gemaakt, kun je beter nagaan welke stappen je moet ondernemen om ervoor te zorgen dat je wensen uitkomen. Het is ook mogelijk dat het beschikbaar stellen van informatie over de hoeveelheden geld die andere mensen in hun leven verdienen, helpt bij het maken van de juiste beslissingen.

Denk hier dus goed overna en maak een gedegen plan voor je zelf. En misschien nog wel belangrijk hou je aan je plan, zodat je eerder kunt stoppen met werken.

eerder stoppen met werken

3. Informeer je baas dat je met pensioen gaat

Eerder stoppen met werken is nog niet zo makkelijk maar de laatste stap is je baas te laten weten dat je met pensioen gaat. Maar denk eraan dat je er niet direct naartoe moet lopen en vertellen dat je op een dag gaat vertrekken. Er zijn veel dingen waar je over moet praten voordat je het besluit neemt om afscheid te nemen. Je moet eerst bespreken wanneer precies en hoeveel opzeggingstermijn je nodig hebt.

4. Wees voorbereid op financiële consequenties

Het leven kost geld en hoe goedkoop je zelf ook kunt leven je spaarrekening is niet oneindig.

Ook kun je een AOW krijgen op een bepaalde leeftijd waardoor je eerder kunt stoppen met werken. Wil je weten wanneer deze voor jou in gaat? Bereken het met deze tool: https://www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen/rekenhulp-aow-leeftijd/

Als je een grote schuld hebt, moet je er rekening mee houden dat het jaren kan duren om die weg te werken. Dit betekent dat je misschien geen extra uitgaven kunt doen voor een tijdje. Het is belangrijk om te beslissen welke schuld je eerst gaat afbetalen en welke schuld je laat liggen of in stand houdt.

eerder stoppen met werken

5. Enjoy your retirement!

Nu u met pensioen bent, is het tijd om te ontspannen en te genieten van de dingen die u altijd al wilde doen. Of dat nu reizen is, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen of gewoon lekker thuis tot rust komen, in retirement kunnen alle dingen waarvan u droomde eindelijk werkelijkheid worden.

Met de juiste planning en budgettering kunt u ervoor zorgen dat uw geld zo ver mogelijk reikt, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over financiële problemen op latere leeftijd. Doe onderzoek naar de verschillende manieren waarop u uw geld kunt investeren, bespaar waar mogelijk en maak een plan voor hoe u uw pensioenfonds wilt gebruiken. Als u voorzichtig bent met wat u spendeert en uw pensionering goed plant, kunt u ervoor zorgen dat u nog vele jaren van een comfortabel leven kunt genieten.

Retirement is een geweldige tijd in het leven, waarin je kunt genieten van alle dingen die je altijd al wilde doen. Het is belangrijk om te onthouden dat retirement ook een overgangsfase is, en dat sommige mensen moeite hebben om zich aan te passen aan hun nieuwe levensstijl. Begin met de dingen te doen waarvan u altijd hebt gedroomd en maak vervolgens plannen voor de toekomst. Zorg ervoor dat u geniet van elke dag en wees niet bang om nieuwe dingen te proberen – het is jouw tijd om te laten zien wat je kunt!

Succes op eerder te stoppen met werken!

Back To Top