skip to Main Content
Leraar Geeft Uitleg Aan Zijn Leerling. Dag Van De Leraar

De dag van de leraar

  • Blog

De dag van de leraar is bedacht om de leerkracht een dag in het zonnetje te zetten. Leraren zijn namelijk een van de belangrijkste mensen als het gaat om de ontwikkeling van een kind. Sinds 1994 is dit op 5 oktober maar deze dag bestaat al sinds 1962. In 1962 werd het al in 88 landen gevierd.

De dag van de leraar 2022

Dit was het jaar waarin de dag van de leraar weer enorm belangrijk is. Door de jarenlange stakingen van leraren voor een beter salaris en de grote leraren tekorten waar we nu mee kampen, zijn dagen zoals deze essentieel om meer aandacht te krijgen voor leraren en ook om meer studenten te motiveren om zich te laten opleiden tot leraar. Leraren zijn namelijk de basis voor iedereen en zorgen met kwalitatief goed onderwijs dat elke dag weer nieuwe leerlingen nieuwe stof leren en hierdoor nieuwe inzichten krijgen.

De dag van de leerkracht 2022 wordt internationaal ook groots gevierd. In Belgie, Duitsland en Engeland wordt dit ook op 5 oktober gevierd. Verder zijn er nog een aantal landen die ook op 5 oktober de dag van de leraar vieren binnen en buiten Europa. In de rest van de wereld is dit op een andere datum.

Ieder land heeft land heeft namelijk zijn eigen reden voor de datum van de dag van de leraar. Zo is het in Colombia bijvoorbeeld op 15 mei omdat toen de benoeming was van een patroonheilige van de leerkrachten. Zo heeft iedere land dus zijn eigen reden om een ander dag de leraar te bedanken.

De dag van de leraar 2022 Nederland

In 2022 was voor de 60e keer dat deze dag gehouden werd in Nederland. De leraren werden dus extra in het zonnetje gezet. Dit was het eerste jaar waarop de leraren geen vergoeding meer kregen. Verder wordt in Nederland de leraar van het jaar bekend gemaakt op deze dag.

Dit is een prijs voor de beste leerkracht van het jaar en wordt uitgereikt door de minister. Vorige jaar waren Steffie van der Meijden en Lennart van der Meulen leraren van het jaar. Steffie won door haar inzet binnen het speciale onderwijs en hierbij ook haar enorme enthousiasme en passie voor haar vak.

Lennart blonk uit omdat hij met coöperatieve werkvormen een betekenisvolle leeromgeving creëert. Dit heeft als gevolg dat leerlingen optimaal zichzelf kunnen zijn en hierdoor het beste kunnen ontwikkelen.

Uitkering dag van de leraar 2022

De dag van de leraar uitkering was zo’n 200 euro naar rato. Dit houdt dus is dat dit bedrag nog kon verschillen tussen leraren vanwege het verschil in ervaringsjaren. Sinds 2022 is het verschil tussen de lonen van basisschool leraren en middelbare school leraren gelijker getrokken. De dag van de leraar uitkering 2022 is sinds toen vervallen.

De dag van de leerkracht ideeën

Wil je toch de leraar bedanken op deze speciale dag dan is het altijd leuk om iets extra voor hem of haar te doen. Kleine dingen zoals een bosje bloemen of een doosje bonbons kunnen al een erg goed gevoel geven aan de leerkracht. Ze voelen dat nog meer de waardering voor hun werk en dit kan ze nog meer plezier geven in hun werk. Iets kleins geven kan dus een groot verschil maken.

Een cadeau voor de klas zou ook erg leuk kunnen zijn voor de leerkracht. Een voorleesboek bijvoorbeeld of iets om mee buiten te spelen. Dit soort cadeaus zijn leuk voor de leerkracht zelf maar daarnaast ook voor de leerlingen.

De leerkracht in het zonnetje zetten is altijd leuk maar vergeet het zeker niet op 5 oktober op de dag van de leraar. De leraar geeft je namelijk veel kennis en leert je meer dan je denkt. Later kan je veel profijt hebben van goede leraren die je op de lagere en middelbare school hebt gehad.

Back To Top