skip to Main Content

Efficiënt en ergonomisch schoonmaken

Personeelstekorten, hoog ziekteverzuim, veranderende wetgeving… Zo maar wat uitdagingen waar de schoonmaaksector mee te maken heeft. Schoonmaken is nu eenmaal fysiek zwaar werk. Schoonmaakprofessionals moeten regelmatig tillen, draaien, bukken en kracht zetten. Veel ziekteverzuim in de schoonmaakbranche ontstaat dan ook door een verkeerde werkhouding.

Ergonomischer en efficiënter werken dankzij schoonmaaktrainingen

Het gebruik van de juiste materialen en methodes en het aanleren van een goede werkhouding kan lichamelijke klachten helpen voorkomen. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers staat niet voor niets hoog op de agenda bij veel schoonmaakbedrijven. Daarom geven we schoonmaaktrainingen op maat en bij voorkeur op locatie. Zo kunnen we informatie geven die echt aansluit op de praktijksituatie. We leren het personeel niet alleen ergonomischer en efficiënter te werken, maar vooral ook een stuk prettiger. Want: hoe plezieriger het werk, hoe groter de kans dat een organisatie haar schoonmaakmedewerkers behoudt.

Ergonomische werkhouding en -omgeving

Het minimaliseren van lichamelijke belasting begint bij een juiste inventarisatie van de werkomgeving. Kijk op locatie naar de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden en welke materialen daarbij het meest ergonomisch en efficiënt zijn. En attendeer medewerkers op de juiste ergonomische werkhouding. Als schoonmaker ontkom je er niet aan dat je moet tillen, bukken of kracht moet zetten. Wanneer dit op een juiste manier gedaan wordt, kunnen vervelende klachten en uitval worden voorkomen. Zo is het belangrijk dat men bijvoorbeeld bij het tillen en bukken zoveel mogelijk door de knieën gaat en altijd probeert de rug recht te houden.

Daarnaast is in de Arbo CAO voor schoonmakers vastgelegd dat het werk afwisselend moet zijn. Variatie en afwisseling in de werkzaamheden zorgen voor minder lichamelijke belasting, maar het zorgt ook voor meer motivatie. Van continu dezelfde taak uitvoeren op een dag, wordt tenslotte niemand blij.

Ergomische schoonmaakmaterialen en methodes

Er zijn legio materialen en methodes die de fysieke belasting verlagen of die voor meer efficiëntie zorgen. Neem de stofzuiger. Stofzuigen is een van de meest belastende werkzaamheden. Stofwissen is een uitstekend alternatief voor het schoonmaken van harde vloeren. Het werkt sneller en vraagt minder lichamelijke inspanning, want de materialen zijn lichter en de stelen zijn op hoogte in te stellen. Zo zorgt u eenvoudig voor een ergonomische werkhouding én een beter schoonmaakresultaat. Met stofzuigen neemt u namelijk niet al het vuil weg, want door luchtverplaatsing valt er altijd weer stof op de vloer.

Ook het gebruik van microvezeldoeken en -moppen is een goed voorbeeld van hoe men met minder kracht het werk kan uitvoeren. En moet men glaswassen op grote hoogte? Dan zijn er ergonomische telescoop stelen tot wel 13 meter lang, die slechts 3 kilo wegen!

Een andere populaire schoonmaakmethode is het vooraf bevochtigen van doeken en moppen, de pre-wetmethode. Per ruimte wordt één doek en mop gebruikt, die daarna in de waszak gedeponeerd kan worden. Hierdoor hoeft men geen zware emmers water mee te nemen en zeker zo belangrijk, het vermijdt dat schoonmaakpersoneel een doek of mop moet uitwringen. De laatste jaren nam het aantal polsklachten namelijk enorm toe. De microvezeldoek is trouwens ook in dit geval een uitkomst. Doordat de microvezeldoek zelf al een schurende werking heeft, hoeft de gebruiker veel minder kracht te zetten.

Back To Top