skip to Main Content
E-mail

Hoe schrijf je een zakelijke e-mail?

Welkom bij onze blogpost over het schrijven van een zakelijke e-mail! Of je nu een professional bent of gewoon deel uitmaakt van een groepsproject, het belangrijkste aspect is om ervoor te zorgen dat jouw e-mails er professioneel en oprecht uitzien. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder voor handige tips en trucs die je nodig hebt om de perfecte zakelijke e-mail te schrijven.

Wat is een zakelijke e-mail?

Een zakelijke e-mail is een soort brief die via je computer of mobiel verstuurd wordt. In tegenstelling tot een gewone, informele e-mail, heeft een zakelijke e-mail meestal een serieuzere toon en doel. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om iemand te bellen voor een afspraak, of om informatie over een product of dienst te verstrekken.

Gmail

Een inleiding tot het schrijven van zakelijke e-mails

Een zakelijke e-mail schrijven? Het lijkt misschien een makkie, maar het is nog niet zo simpel als je denkt. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je de juiste toon en indruk achterlaat bij je collega’s of zakenrelaties.

De meeste mensen denken dat het simpel is om een ​​zakelijke e-mail te schrijven, maar er kunnen veel valkuilen zitten in wat lijkt op eenvoudige communicatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste toon en het juiste beeld overbrengt aan jouw collega’s of zakelijke contactpersonen, hieronder vind je enkele tips voor het schrijven van effectieve zakelijke e-mails.

De do’s en don’ts van het schrijven van zakelijke e-mails

Als je een zakelijke e-mail wilt schrijven, is het belangrijk om enkele dingen in gedachten te houden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je e-mail kort en bondig is. Probeer niet meer dan drie alinea’s te schrijven en maak gebruik van witruimte om de email makkelijker te lezen. Ten tweede, gebruik een aansprekende onderwerpregel die duidelijk aangeeft wat de inhoud van de email zal zijn. Als je iemand vraagt ​​om iets te doen, wees dan duidelijk over wat je wilt dat ze doen. Tot slot, let op je taalgebruik en grammatica. Zorg ervoor dat je e-mail professioneel en foutloos is voordat je verzendt.

mail

Voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken in zakelijke e-mails

Zoals benoemd, is het in een zakelijke e-mail belangrijk om duidelijk en kort te zijn. Hieronder vind je enkele voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken in zakelijke e-mails:

– Ik heb uw email ontvangen en zal…
– (Alvast) Bedankt voor uw tijd/email/informatie.
– Helaas kan ik niet aanwezig zijn op…
– Graag zou ik willen verzoeken…

Het stappenplan voor een zakelijke e-mail

Het ligt er natuurlijk aan wat de gelegenheid is van je e-mail. Bedenk wat toepasselijk is voor jouw specifieke scenario.

Het schrijven van een zakelijke e-mail kan intimiderend zijn, vooral als je niet bekend bent met de juiste manier van communiceren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een effectieve zakelijke e-mail te schrijven:

Stap 1: Kies een geschikte onderwerpregel

De onderwerpregel van je e-mail is belangrijk omdat het de ontvanger een idee geeft van wat ze kunnen verwachten in de e-mail. Kies een onderwerp dat specifiek en duidelijk is, zodat de ontvanger meteen weet waar de e-mail over gaat.

Stap 2: Schrijf een begroeting

Begin je e-mail met een professionele begroeting, zoals “Geachte heer/mevrouw” of “Beste [naam van de ontvanger]”. Als je de ontvanger niet kent, gebruik dan een formele begroeting. Als je de ontvanger kent, kun je een meer informele begroeting gebruiken.

Stap 3: Geef context en inhoud

Geef in de eerste alinea van je e-mail aan waarom je schrijft. Geef vervolgens de details van het onderwerp van je e-mail. Het is belangrijk om beknopt en duidelijk te zijn in je communicatie, maar ook om voldoende context te bieden zodat de ontvanger begrijpt waar het over gaat.

Stap 4: Voeg details toe en geef verduidelijking Voeg eventuele belangrijke details toe en geef verduidelijking waar nodig. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie vermeldt die de ontvanger nodig heeft om te begrijpen wat er aan de hand is en wat er van hen wordt verwacht.

Stap 5: Sluit af met een actiegerichte conclusie

Sluit af met een conclusie die de ontvanger aanspoort om actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld een vraag zijn die hen aanspoort om te reageren op je e-mail, of een duidelijk verzoek om actie te ondernemen. Zorg ervoor dat je eindigt met een vriendelijke noot, zoals “Met vriendelijke groet” of “Hartelijke groeten”.

Stap 6: Controleer je e-mail

Controleer je e-mail op grammatica- en spellingfouten. Dit is vooral belangrijk als je e-mail namens een bedrijf of organisatie stuurt. Zorg er ook voor dat alle details en verzoeken duidelijk zijn en dat de e-mail gemakkelijk te begrijpen is.

Aan de slag met jouw zakelijke e-mail

In een zakelijke e-mail moet je duidelijk en kort zijn. Je moet niet om jouw boodschap heen draaien en dus je punt snel maken. Als je iets vraagt, doe dat dan ook duidelijk. Wees niet bang om “neem contact met me op” te zeggen als je iets wilt weten. Tot slot, vergeet niet om de geadresseerde te bedanken voor zijn of haar tijd!

Back To Top