skip to Main Content
Verschil Missie En Visie

Wat is het verschil tussen missie en visie?

Heb je ook moeite om begrippen als missie en visie uit elkaar te houden? Wij bieden een oplossing zodat dit probleem voorkomen kan worden! Veel mensen halen deze twee cruciale concepten namelijk vaak door elkaar.

De missie en visie zijn van groot belang als je een positioneringsmatrix wilt opstellen. Dit is handig om een sterke merk op te bouwen.

In dit artikel gaan we dieper in op wat de missie statement onderscheidt van de visie statement. Waarom zijn deze van belang is voor het succes van uw organisatie? Wij leggen het voor je uit. Dus maak je klaar om voor eens en voor altijd het onderscheid te leren maken tussen missie en visie!

Wat is een missie statement?

Een missie statement is een korte beschrijving van het doel, de identiteit en de strategie van een organisatie. Soms bevat het een lijst van de waarden of leidende beginselen van de organisatie. Een missie statement wordt meestal gebruikt als een instrument om het doel van de organisatie te communiceren aan haar werknemers, klanten en andere belanghebbenden.

De term “missie statement” wordt vaak door elkaar gebruikt met “visie statement”. Er is echter een subtiel verschil tussen de twee: een missie statement richt zich op wat een organisatie doet (haar producten en diensten), terwijl een visie statement zich richt op wat een organisatie wil bereiken (haar langetermijndoelen).

De missie van Walmart is bijvoorbeeld “mensen geld besparen zodat ze beter kunnen leven”. Aan de andere kant is de visie “de wereldleider zijn in duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en economische kansen”.

Zoals je ziet, gaat de missie van Walmart over haar producten en diensten (d.w.z. mensen geld besparen), terwijl haar visie haar langetermijndoelen beschrijft (d.w.z. wereldleider worden op het gebied van duurzaamheid).

Wat is een visie statement?

Een visie statement is de routekaart van een bedrijf, die aangeeft waar de organisatie naartoe gaat en wat ze wil bereiken. De beste visie statements zijn kort, duidelijk en inspirerend. Ze verwoorden het doel en de waarden van het bedrijf daarnaast schetsen ze tegelijkertijd een beeld van hoe succes eruitziet.

Een goede visie statement moet ambitieus maar realistisch zijn. Ook moet het de richting aangeven voor de toekomst van het bedrijf. Ze moet ook flexibel genoeg zijn om zich aan te passen naarmate het bedrijf groeit en verandert. Uiteindelijk kan een sterke visie een krachtige kreet zijn voor zowel werknemers als klanten.

verschil missie en visie

Wat zijn enkele voorbeelden van missie- en visie statement?

Enkele voorbeelden van missie statements zijn:

-betaalbare huisvesting bieden aan gezinnen met een laag inkomen

-Economische ontwikkeling bevorderen in achtergestelde gemeenschappen

-een einde maken aan dakloosheid

Enkele voorbeelden van visie statements zijn:

-Een wereld waarin iedereen een veilige en stabiele plek heeft om zich thuis te voelen.

-Gemeenschappen die bloeien en economisch welvarend zijn.

-Een einde aan armoede

Hoe kun je een missie en visie voor je leven creëren?

Het creëren van een missie en visie voor je leven kan een ontmoedigende taak lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Begin met na te denken over hoe je wilt dat je leven eruitziet.

Wat wil je bereiken? Wat voor persoon wil je zijn? Heb je eenmaal een duidelijk beeld voor ogen, begin dan met het stellen van doelen die je zullen helpen je visie te verwezenlijken.

Je missie is je levensdoel, de reden waarom je ’s morgens opstaat en aan je dag begint. Het is wat je drijft en je motiveert om door te gaan. Je visie is je langetermijndoel, de bestemming waar je naartoe werkt. Het is belangrijk om zowel een missie als een visie te hebben, omdat ze richting en betekenis geven aan je leven.

Zonder een missie of een visie is het gemakkelijk om de weg kwijt te raken en uiteindelijk door te gaan zonder echt te leven. Maar met een duidelijke missie en visie kun je doelgericht en intentioneel leven. Neem dus de tijd om na te denken over wat je wilt met je leven, en begin dan doelen te stellen en stappen te zetten om je visie werkelijkheid te laten worden.

Verschil missie en visie

De verschillen tussen missie en visie lijken misschien subtiel, maar ze zijn belangrijk. Een missie statement is een beknopte beschrijving van wat een organisatie nu doet, terwijl een visie statement het idee schetst van wat zij in de toekomst wil worden. Door deze twee concepten goed te begrijpen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun strategieën aansluiten bij hun kernwaarden en doelstellingen, zodat ze kunnen blijven groeien en slagen. Hierdoor krijgt het de organisatie of bv een duidelijke en sterke positionering en kan het tot enorme hoogte groeien.

Back To Top