skip to Main Content
Waardepropositie

Is het waardepropositie canvas nuttig?

Ben je het beu om tijd en geld te investeren in een product of dienst die niet de verwachte waarde oplevert? Dan kan het waardepropositie canvas jouw redding zijn. In deze blog onderzoeken we wat het waardepropositie canvas is en hoe het je kan helpen om een overtuigend waardepropositie te creëren dat aanslaat bij je doelgroep. De positioneringsmatrix en waardepropositie zijn van levensbelang als je een bedrijf hebt. Of je nu een ondernemer bent die een nieuw bedrijf wil lanceren of een gevestigd bedrijf dat streeft naar groei, lees verder om te ontdekken of het waardepropositie canvas nuttig is voor het succes van jouw merk.

Betekenis waardepropositie

De meeste mensen in het bedrijfsleven hebben een vrij goed begrip van wat een waardepropositie is. Kort gezegd is het de reden waarom klanten bij jou zouden moeten kopen en niet bij je concurrent.

Het ontwikkelen van een effectieve waardepropositie is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hier komt het waarde propositie canvas om de hoek kijken. Het canvas is een instrument ontwikkeld door Alexander Osterwalder helpt je een overtuigend waardepropositie te ontwikkelen.

De eerste stap is het begrijpen van jouw klanten. Wie probeert jij te bereiken met jouw product of dienst? Welke behoeften hebben zij waarin jouw product of dienst kan voorzien? Heb je eenmaal een goed begrip van je doelgroep, dan kun je beginnen met het ontwikkelen van je waardepropositie.

De volgende stap is het in kaart brengen van het aanbod. Wat biedt jij de klant precies aan? Wat zijn de kenmerken en voordelen van jouw product of dienst? Een belangrijk onderdeel van deze stap is ervoor te zorgen dat je aanbod aansluit bij de behoeften van jouw doelsegment.

Nadat je jouw aanbod in kaart hebt gebracht, is het tijd om na te denken over hoe je jouw waardepropositie aan jouw klant gaat communiceren. Wat zijn de belangrijkste boodschappen die jij wilt communiceren? Hoe gaat je jouw doelgroep bereiken? Het is dus belangrijk dan dat je een goed inzicht krijgt wat de doelgroep wil.

Waardepropositie canvas

Het waardepropositie canvas is een instrument dat ondernemers en startups helpt bij het ontwikkelen en communiceren van hun waardepropositie. Het canvas is verdeeld in negen secties, die elk een ander element van de waardepropositie vertegenwoordigen. De secties zijn: klantprofiel, probleem, huidige oplossing, hoofdoorzaak, voorgestelde oplossing, unique selling points, prijs, distributiekanalen en metriek.

De sectie klantprofiel gaat over de beoogde klant, inclusief zijn demografische en psychografische gegevens. De probleemsectie gaat over het probleem dat de beoogde klant probeert op te lossen. In het gedeelte over de huidige oplossing worden vragen gesteld over de huidige oplossingen die de klant gebruikt om zijn probleem op te lossen. De sectie over de hoofdoorzaak gaat over de onderliggende oorzaken van het probleem van de klant. Het onderdeel voorgestelde oplossing gaat over de door de ondernemer voorgestelde oplossing voor het probleem van de klant.

De unique selling points gaat over wat de voorgestelde oplossing van de ondernemer beter maakt dan andere beschikbare oplossingen. Bij de prijs gaat het over hoeveel de klant bereid is te betalen voor de voorgestelde oplossing en hoeveel winst en omzet wil je als ondernemer maken. Bij distributiekanalen gaat het over hoe de ondernemer zijn product of dienst bij de doelgroep denkt te krijgen. De indicator laat zien wat in de onderneming zal worden gemeten.

Het waarde propositie canvas is een nuttig instrument voor ondernemers omdat het hen dwingt om alle aspecten van hun bedrijfsidee te doordenken en duidelijk en beknopt te verwoorden. Het kan ook worden gebruikt als marketinginstrument om

Hoe vul je een waardepropositie canvas in?

Een waardepropositie canva is bestaat uit een deel waar het gaat over de klant. De punten die hier van toepassing zijn: klanttaken, pijnpunten en voordelen.

De klanttaken zijn de taken die de klant moet doen waarvoor ze jouw product nodig hebben. Het pijnpunt is het probleem waar de klant nu tegenaan loopt waardoor ze hun klanttaak niet kunnen volbrengen. Het voordeel zijn als het ware de zaken waar een klant naar opzoek is om de klanttaak makkelijker te maken.

Voor- en nadelen van het waardepropositie canvas

Het waarde propositie canvas is een instrument dat ondernemers en bedrijven helpt om hun waardepropositie te verwoorden en te definiëren. Het canvas bestaat uit negen onderdelen, namelijk klantprofiel, probleem, huidige oplossing, oorzaak van het probleem, voorgestelde oplossing, unique selling points, businessmodel, kerncijfers en oneerlijk voordeel.

De belangrijkste voordelen van het waardepropositie canvas zijn dat het beknopt en gemakkelijk te gebruiken is en je helpt na te denken over alle belangrijke aspecten van jouw waardepropositie. Het dwingt je om na te denken over de behoeften van jouw klant en wat hij momenteel doet om zijn probleem op te lossen, maar ook over je voorgestelde oplossing en hoe die verschilt van bestaande oplossingen. Het onderdeel met kerncijfers is ook nuttig om te helpen je te concentreren op wat voor jouw bedrijf het belangrijkst is.

Er zijn ook enkele potentiële nadelen van het waardepropositie canvas. Ten eerste kan het tijdrovend zijn om alle negen secties in te vullen, ten tweede kan het, omdat het zo beknopt is, gemakkelijk zijn om aannames te doen of belangrijke informatie weg te laten en ten slotte is het belangrijk te onthouden dat het waardepropositie canvas slechts een hulpmiddel is – het garandeert geen succes voor jouw bedrijf!

De waardepropositie canvas als meetinstrument

De waardepropositie canvas een krachtig instrument. Dit geeft zowel ondernemers als bedrijfseigenaren een beeld hoe ze een sterk waardepropositie kunnen creëren. Met zijn intuïtieve formaat en gemakkelijk te volgen stappen, biedt het een eenvoudige manier om waardevolle inzichten in de behoeften en wensen van klanten te ontdekken. Of je nu op zoek bent naar een innovatieve manier om jouw idee uit te drukken of gewoon probeert bestaande producten of diensten te verfijnen, het waardepropositie canvas is een hulpmiddel van onschatbare waarde.

Back To Top