skip to Main Content
Wat Doet Een Ergotherapeut

Wat doet een ergotherapeut?

Ben je ook benieuwd naar wat een ergotherapeut doet? Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet helemaal zeker wat het inhoudt. Wij vertellen je alles over dit speciale beroep!

Deze blog vertelt je alles over de taken en werkzaamheden van een ergotherapeut. We ontdekken hoe zij mensen helpen om hun dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Je komt binnen een paar minuten alles te weten over de ergotherapeut.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie, ook wel bekend als occupational therapy, is een vorm van therapie die gericht is op het helpen van mensen om hun dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren. Ergotherapeuten werken met mensen van alle leeftijden, met een verscheidenheid aan aandoeningen of beperkingen.

Ergotherapie gaat ervan uit dat het belangrijk is om de relatie tussen mens en zijn of haar omgeving te begrijpen. Deze relatie kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals fysieke of psychische aandoeningen, levensveranderingen of sociale situaties. Ergotherapeutische behandeling richt zich daarom op het verbeteren van de interactie tussen mens en zijn of haar omgeving.

Hoe kan ergotherapie helpen?

Ergotherapie is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven door het aanpassen van de omgeving, het verbeteren van de vaardigheden en het bevorderen van gezond gedrag. Ergotherapeuten werken met mensen met een beperking die moeite hebben om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Ze helpen hen bij het aanpassen of verbeteren van hun vaardigheden, zodat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren.

Welke problemen kan een ergotherapeut behandelen?

Ergotherapeuten kunnen een breed scala aan problemen behandelen, van fysieke klachten zoals pijn en beperkte mobiliteit tot cognitieve problemen zoals geheugenverlies en aandachtstoornissen.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

De ergotherapeut werkt samen met de patiënt en stelt een behandelplan op maat op. Dit plan is afgestemd op de doelen die de patiënt wil bereiken. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, advies over hulpmiddelen en/of leefstijladvies. De oefentherapie bevordert de motorische, cognitieve of psychosociale vaardigheden van de patiënt.

Het doel hiervan is om de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Tijdens de sessies worden er oefeningen gedaan die gericht zijn op het verbeteren van bijvoorbeeld het grijpvermogen, het evenwicht of de coördinatie. Daarnaast geeft de ergotherapeut advies over hulpmiddelen die het dagelijks leven kunnen vergemakkelijken. Denk hierbij aan aanpassingen in huis, maar ook aan advies over welke (elektrische) hulpmiddelen geschikt zijn.

Wat zijn de kosten van ergotherapie?

Ergotherapie kosten verschillen erg per praktijk. Het is raadzaam om contact op te nemen met de praktijk waar je ergotherapie wilt volgen om de precieze kosten te weten. In sommige gevallen vergoeden zorgverzekeraars (gedeeltelijk) de kosten van ergotherapie. De kosten liggen gemiddeld rond de 60-80 euro per uur.

Alternatieven voor ergotherapie

-Fysiotherapie

-Cognitieve gedragstherapie

-Psychologische behandeling

-Somatische behandeling

Osteopaat

Neuroloog

Is een ergotherapeut handig voor jou?

Een ergotherapeut is iemand die helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van leven door middel van activiteiten die de patiënt kan uitvoeren. Ergotherapie kan helpen bij het behandelen van aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, MS en andere chronische aandoeningen. Ergotherapeutische behandeling richt zich op het verbeteren van de motorische vaardigheden, spraakvaardigheden, sociale interactie en dagelijkse activiteiten. Met als belangrijkste doel om al hun patiënten het optimale leven te geven.

Back To Top