Het is bekend dat een belangrijk deel van de ernstige arbeidsongelukken ontstaat door valpartijen. Veiligheid…
Wat doet een neuroloog?
Ben je benieuwd naar wat een neuroloog eigenlijk doet? Of vraag jij je af waarom mensen überhaupt naar een neuroloog gaan? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost zullen we alles vertellen over de taken en van een neuroloog.
Wat is een neuroloog?
Een neuroloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel. Dit omvat de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren. Neurologen behandelen patiënten met aandoeningen zoals beroerte, Parkinson, MS, ALS en epilepsie. Een neuroloog onderzoekt eerst wat er aan de hand is en stelt dan een diagnose. Naar aanleiding van de diagnose gaat de neuroloog de patiënt behandelen.
Wanneer ga je naar een neuroloog?
Er zijn verschillende redenen waarom je naar een neuroloog kan gaan. Misschien heb je last van hoofdpijn, migraine of andere pijn in het hoofd en denk je dat dit door een aandoening van het zenuwstelsel komt. Of misschien heb je last van duizeligheid, evenwichtsproblemen of coördinatieproblemen, wat ook kan wijzen op een probleem met het zenuwstelsel. Andere redenen om naar een neuroloog te gaan, kunnen bepaalde soorten rugpijn, spierzwakte, tintelingen of verlamming zijn. Als je merkt dat er iets mis is met je zenuwen, is het verstandig om naar een neuroloog te gaan om uit te sluiten dat er iets ernstigs aan de hand is.
Hoe snel naar een neuroloog met rugpijn?
In sommige gevallen kan rugpijn ernstig zijn en moet je meteen naar een neuroloog gaan. Als je plotseling erg veel pijn hebt in je rug of nek, of als de pijn niet weggaat met vrij verkrijgbare medicatie of huismiddelen, dan is het tijd om naar de neuroloog te gaan. De neuroloog zal onderzoek doen naar de oorzaak van je pijn en helpen bij het vinden van de beste manier om ermee om te gaan.
Wat doet een neuroloog bij Parkinson?
Parkinson is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, waarbij cellen in het zenuwstelsel afsterven. Dit leidt tot een tekort aan dopamine in de hersenen. Er zijn verschillende symptomen die kunnen optreden bij Parkinson, waaronder tremor (trilling), rigiditeit (spierstijfheid), bradykinesie (langzame beweging). Parkinson kan ervoor zorgen dat de patiënt een minder goede coördinatie heeft, minder goede balans heeft en evenwichtsproblemen ervaart.
De neuroloog behandelt de patiënt met Parkinson door ze medicatie te geven en hem of haar te laten oefenen met fysieke therapie. Oefeningen zoals yoga zijn goed om de balans beter te maken. Dansen en boksen zijn heel goed voor de coördinatie en zittende oefeningen zoals zittend bewegen met je armen zijn goed als de patiënt last heeft van evenwichtsproblemen.
Wat doet een neuroloog bij epilepsie?
Epilepsie is een aandoening van de hersenen waarbij iemand last krijgt van aanvallen. De aanvallen kunnen verschillende vormen aannemen, van verlies van het bewustzijn tot een hevige convulsie (spiertrekkingen). Deze aanvallen kunnen heel kort duren (een paar seconden) tot meerdere minuten. Epilepsie kan optreden bij mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor bij kinderen en jongeren. De aandoening kan in sommige gevallen spontaan genezen, maar veel mensen hebben er hun leven lang mee te maken.
De behandelmethodes van een neuroloog voor epilepsie kunnen onder andere anti-epileptica medicatie, operatief ingrijpen of elektroconvulsieve therapie (ECT) zijn. Anti-epileptica medicatie zorgt ervoor dat de hersenen minder gevoelig zijn voor prikkels, hierdoor zullen de aanvallen minder voorkomen. Als je epilepsie moeilijk te behandelen is met medicatie, kan er een hersenoperatie gedaan worden. Bij een elektroconvulsieve therapie (ECT) wordt er een stroomstoot door het hoofd gestuurd, met als doel om de epilepsie te verhelpen.
Wanneer ga je dus niet naar een neuroloog?
Als je last hebt van een beetje rugpijn of tintelingen is het niet altijd slim om gelijk naar een neuroloog te gaan. Bij minder zware klachten is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan, voordat je naar een neuroloog gaat. De huisarts kan je ook helpen om de juist diagnose te stellen en eventuele andere aandoeningen uit te sluiten.