skip to Main Content
Wat Is Bic

Wat is BIC?

Ben je geen idee wat een BIC-code is en waarom deze belangrijk is? Geen zorgen, je bent niet de enige. Het begrijpen van bankjargon kan overweldigend zijn, maar als je de basisbeginselen kent, kun je zich bij internationale transacties voor mogelijke hoofdpijn behoeden. In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over BIC-codes – van wat ze zijn en hoe ze werken tot waar je ze kunt vinden. Alles wat je wil weten lees je hier.

Wat is een BIC-code?

Een BIC-code is een unieke identificatiecode die banken gebruiken om banken en financiële instellingen over de hele wereld te identificeren. Het is ook bekend als een Bank Identifier Code (BIC).

Deze codes worden gebruikt om internationale betalingen te verwerken en helpen ervoor te zorgen dat het geld naar de juiste bank wordt overgemaakt. Ze worden ook gebruikt door bedrijven om berichten over financiële transacties uit te wisselen met banken.

Ze zijn acht of elf tekens lang en bestaan uit een bankcode van vier letters, een landcode van twee letters en een locatiecode van twee letters. Voor sommige landen is de locatiecode optioneel.

De eerste vier letters identificeren de bank, terwijl de laatste twee letters het land aangeven waarin de bank is gevestigd. Een voorbeeld voor Barclays Bank PLC in het Verenigd Koninkrijk is BARCLGB2LXXX.

De codes worden beheerd door de ISO 9362-norm, die is ontwikkeld door de International Organization for Standardization (ISO).

Hoe gebruikt je een BIC-code?

BIC-codes worden gebruikt om banken en financiële instellingen over de hele wereld te identificeren. Ze staan ook bekend als SWIFT-codes, omdat de organisatie die ze beheert de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication heet.

Als je een internationale bankoverschrijving doet, moet je de code van je ontvanger opgeven, zodat zijn bank weet waarheen hij het geld moet sturen. Hetzelfde geldt als je een internationale bankoverschrijving ontvangt – je moet je afzender je BIC-code geven zodat hij het geld naar jouw rekening kan sturen.

BIC-codes zijn 8 of 11 tekens lang en bestaan uit een combinatie van letters en cijfers. De eerste 4 tekens van de code identificeren de bank, terwijl de laatste 2 tekens het land aangeven waar de bank is gevestigd. De overige tekens kunnen worden gebruikt om specifieke filialen van een bank of bepaalde afdelingen binnen een bank te identificeren.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een BIC-code?

Een bedrijfsidentificatienummer (BIN) is het primaire rekeningnummer die banken gebruiken om een bedrijf te identificeren. Een BIC-code is een unieke identificatiecode. Deze unieke code krijgen financiele instellingen en bedrijven toegekend van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO).

De voordelen van het gebruik van een BIC-code zijn onder meer:

1. De BIC zorgt ervoor dat betalingen naar de juiste bank of het juiste bedrijf gestuurd wordt.

2. Kan worden gebruikt voor internationale transacties

3. Maakt het gemakkelijker om betalingen te volgen

4. Helpt fraude te voorkomen

Hoe vindt je uw code?

Als je jouw BIC-code zoekt, zijn er een paar manieren om deze te vinden. Als je een recent bankafschrift of een geannuleerde cheque hebt, staat uw BIC-code daarop afgedrukt. Je kunt uw BIC-code ook vinden door in te loggen op uw online bankrekening en ernaar te zoeken in de instellingen of in de rubriek rekeninginformatie. Als je jouw code niet kunt vinden, kunt je contact opnemen met uw bank of financiële instelling.

Waar heb je de code voor nodig?

Een BIC-code is een essentieel onderdeel van elke internationale overschrijving. Hij zorgt ervoor dat de bank die het geld ontvangt, precies weet waar het geld toe moet en naar wie het geld moet worden overgemaakt, om elke vorm van verwarring of misleiding te voorkomen. Dit maakt het een van de belangrijkste gegevens bij een overboeking.

Voor een accountant bijvoorbeeld is code essentieels als hij zaken met de bank moet regelen. Zorg ervoor dat je de BIC-code van je ontvanger hebt voordat je een transactie start.

Back To Top