skip to Main Content
Wat Is Bijtelling

Wat is Bijtelling? Alles wat je moet weten

Bijtelling is een veelbesproken onderwerp in Nederland, vooral onder degenen die een auto van de zaak hebben. Het is een extra kostenpost waar veel werknemers en werkgevers mee te maken krijgen.

Het is een belasting die wordt geheven op het privégebruik van een auto van de zaak. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat het is en hoe het werkt. Het kan namelijk invloed hebben op de financiën van zowel de werknemer als de werkgever. In dit artikel bespreken we alles.

Wat is bijtelling?

Het is een belasting die wordt geheven op het privégebruik van een auto van de zaak. Als je een auto van de zaak ook privé gebruikt, dan wordt dit bij je inkomen opgeteld. Dit bedrag wordt bijtelling genoemd en wordt belast tegen het progressieve tarief van de inkomstenbelasting. Het wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto en het bijtellingspercentage dat van toepassing is.

Hoe wordt het berekend?

De bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto en het bijtellingspercentage dat van toepassing is. Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Auto’s die minder CO2 uitstoten hebben een lager bijtellingspercentage dan auto’s die meer CO2 uitstoten. Het bijtellingspercentage wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en kan dus veranderen.

Wanneer geldt bijtelling?

Het geldt alleen als je een auto van de zaak hebt en deze ook privé gebruikt. Als je de auto alleen zakelijk gebruikt, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Het is belangrijk om bij te houden hoeveel kilometers je zakelijk en privé rijdt. Zo zorg je dat je het juiste percentage betaalt.

Wat zijn de gevolgen?

Bijtelling kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. Als werknemer betaal je meer belasting als je een auto van de zaak ook privé gebruikt. Dit kan leiden tot een lagere netto salaris.

Als werkgever moet je rekening houden met de extra kosten van de bijtelling. Ook de administratieve lasten komen hier nog bij. Daarnaast kan bijtelling ook invloed hebben op de hoogte van bepaalde toeslagen en subsidies.

Wat zijn de bijtellingspercentages?

De bijtellingspercentages verschillen per jaar en zijn afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. In 2021 gelden de volgende percentages:

  • 12%: voor volledig elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 40.000,-.
  • 22%: voor auto’s met een cataloguswaarde vanaf € 40.000,- en voor auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

Hoe kun je bijtelling voorkomen?

Er zijn een aantal manieren om het te voorkomen. Zo kun je ervoor kiezen om geen auto van de zaak te nemen. Je kan dan in plaats daarvan een eigen auto kopen of zakelijk leasen. Ook kun je kiezen om de auto alleen zakelijk te gebruiken en geen privé kilometers te maken.

Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoef je namelijk geen bijtelling te betalen. Tot slot kun je kiezen voor een auto van de zaak te nemen met een lage CO2-uitstoot. Zo je een lager bijtellingspercentage betaalt.

Hoe wordt bijtelling verwerkt in de loonbelasting?

Het wordt verwerkt in de loonbelasting en wordt dus automatisch ingehouden op je salaris. De werkgever is verantwoordelijk voor het correct verwerken van de bijtelling in de loonadministratie. Het is belangrijk om jaarlijks je kilometeradministratie bij te houden. Op deze manier heeft de werkgever de juiste gegevens om de bijtelling te berekenen.

 

Wat zijn de regels bij een leaseauto?

Als je een leaseauto hebt, gelden er specifieke regels. De bijtelling wordt in dit geval berekend over de cataloguswaarde van de auto, inclusief accessoires en opties. Als je kiest voor een auto met een hogere cataloguswaarde, betaal je dus meer bijtelling.

Er geldt er bij een leaseauto een minimumbedrag. Dit geldt ook als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Wat zijn de voordelen van een elektrische auto op het gebied van bijtelling?

Als je kiest voor een elektrische auto, profiteer je van een lager bijtellingspercentage. Dit komt doordat elektrische auto’s minder CO2 uitstoten dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. In 2021 geldt er een bijtelling van 12% voor volledig elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 40.000,-. Dit kan een aanzienlijk financieel voordeel opleveren ten opzichte van auto’s met een hogere bijtelling.

Bijtelling als belasting

Dit is een belasting die wordt geheven op het privégebruik van een auto van de zaak. Het is belangrijk om te weten wat bijtelling is en hoe het werkt. Het kan namelijk invloed hebben op de financiën van zowel de werknemer als de werkgever.

Door een auto van de zaak en privé slim te gebruiken, kun je bijtelling voorkomen of beperken. Het is daarbij belangrijk om de regels goed te kennen en jaarlijks je kilometeradministratie bij te houden.

Lees ook over wat is loonheffing.

Back To Top