skip to Main Content
Wat Is Dividend

Wat is dividend? 

Ben je nieuwsgierig over wat is dividend en hoe ze uw beleggingsportefeuille ten goede kunnen komen? Ze zijn een belangrijk onderdeel van veel beleggingsstrategieën, waarmee beleggers regelmatige inkomsten kunnen verwerven. Ze kunnen ook tegelijkertijd hun vermogen in de loop der tijd kunnen vergroten.

In deze blog gaan we na wat het zijn, wat de verschillende soorten dividenduitkeringen zijn en hoe de verschillende sectoren het gebruiken.

Wat is dividend?

Het is een uitkering van activa door de ceo van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Meestal bedoelen ze dividenden in contanten, d.w.z. betalingen van een bedrijf aan zijn aandeelhouders uit de nettowinst.

Dividenden gebeurt vaak in de vorm van aandelen, contanten of andere eigendommen. Ze betalen dit meestal uit per kwartaal, of soms kiezen bedrijven ervoor om het uit te betalen als speciaal dividend naast de gewone dividendbetalingen. Deze speciale soort worden niet altijd elk jaar uitgekeerd. Meestal kiest de raad van bestuur, de ceo, of het bedrijft kiest voor vastgesteld en uitbetaald.

Dividenden worden gewoonlijk vastgesteld en uitbetaald uit de winst van een bedrijf voor het lopende boekjaar, hoewel sommige bedrijven ervoor kiezen dividenden uit te betalen uit de winst van voorgaande jaren of uit geld dat opzij is gezet op een aangewezen reserverekening.

De uitkering van dividend is over het algemeen een indicatie dat een bedrijf het financieel goed doet en verwacht dat dit in de toekomst zo zal blijven. Daarom beschouwen beleggers dividenduitkerende aandelen vaak als relatief veilige en betrouwbare beleggingen.

Wat zijn de soorten?

Er zijn twee belangrijke soorten: dividenden in contanten en dividenden in aandelen.

Contant dividend: Dit is wanneer een bedrijf zijn aandeelhouders een bedrag in contanten betaalt, meestal uit de winst. Dividenden in contanten zijn de meest voorkomende vorm van dividend en worden gewoonlijk elk kwartaal uitgekeerd.

Stockdividend: Bij stockdividend geeft een bedrijf zijn aandeelhouders extra aandelen in plaats van contanten. Stockdividenden zijn minder gebruikelijk dan dividenden in contanten, maar ze hebben wel enkele voordelen – ze kunnen namelijk het belang van de aandeelhouder in het bedrijf vergroten.

Hoe worden dividenden belast?

Dividenden worden op federaal niveau belast als gewone inkomsten en kunnen ook onderworpen zijn aan staats- en lokale belastingen. Dividenden van beleggingsfondsen worden doorgaans belast tegen het marginale belastingtarief van de aandeelhouder.

Plannen voor herbelegging van dividend (DRIP’s)

Dividendherinvesteringsplannen (DRIP’s) zijn investeringsplannen die door sommige bedrijven aanbieden en waarmee aandeelhouders hun dividenden kunnen herinvesteren om extra aandelen te kopen. DRIP’s aanbieden gebruikt als een manier om langetermijninvesteringen in een bedrijf aan te moedigen.

DRIP’s kunnen een aantrekkelijke optie zijn voor beleggers omdat ze een manier bieden om winsten automatisch te herinvesteren in het bedrijf, wat aandeelhouders kan helpen hun eigendomsbelang na verloop van tijd te vergroten. Bovendien bieden veel DRIP’s aandeelhouders kortingen op de aankoop van extra aandelen, wat het rendement verder kan verhogen.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan DRIP’s verbonden. Als de aandelenkoers van een bedrijf bijvoorbeeld sterk daalt, kunnen beleggers uiteindelijk meer aandelen bezitten dan ze anders zouden hebben gekocht. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen of een DRIP geschikt is voor je voordat je investeert.

Hoe gebruik je dividendinformatie?

Dividendinformatie kan je vinden in het jaarverslag van een bedrijf, op de website van het bedrijf of bij een externe onderzoeksaanbieder.

Om dividendinformatie te gebruiken, moeten beleggers eerst nagaan in welke bedrijven zij geïnteresseerd zijn en vervolgens hun dividendgeschiedenis bekijken. De dividendgeschiedenis kan belangrijke aanwijzingen geven over de financiële gezondheid van een bedrijf en de vooruitzichten voor toekomstige groei.

Zodra een belegger de dividendgeschiedenis van een bedrijf heeft bekeken, kan hij beginnen met het analyseren van de huidige dividenduitbetalingsratio van het bedrijf. De uitbetalingsratio is simpelweg het percentage van de winst van dat een bedrijf dat als dividend uitbetaald. Een hoge uitbetalingsratio kan erop wijzen dat een bedrijf moeite heeft om zijn winst opnieuw in het bedrijf te investeren, wat de toekomstige groeivooruitzichten kan beïnvloeden.

Ten slotte moeten beleggers het dividendrendement van een onderneming vergelijken met dat van andere ondernemingen in haar sector. Dit zal ertoe leiden dat de belegger een concurrerend rendement op zijn investering krijgt.

Verdien ook geld met deze inkomstenbron

Wat is dividend

Kortom, dividenden zijn een van de belangrijkste aspecten van beleggen. Ze bieden beleggers een gestage bron van inkomsten, waardoor ze hun portefeuille in de loop der tijd kunnen laten groeien. Je kunt er ook voor kiezen om je inkomsten uit te laten betalen in nieuwe aandelen waardoor je portefeuille alleen maar groeit. Het is belangrijk te begrijpen hoe dividend werkt en wat uw doelstellingen zijn bij het beleggen om te bepalen welke optie voor je het beste is.

Back To Top