skip to Main Content
Wat Is Een Bv

Wat is een BV?

Heb jij altijd al willen weten wat een BV nou eigenlijk inhoudt? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blogartikel duiken we dieper in op de wereld van besloten vennootschappen en geven we antwoord op al jouw prangende vragen. 

Of je er nu zelf wilt oprichten of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe het allemaal werkt, na het lezen van dit artikel ben jij helemaal up-to-date over wat deze rechtsvorm precies is. Lees snel verder!

Wat is een BV?

Een BV is een rechtspersoon die is opgericht volgens de wet. Het heeft een eigen naam en eigen bezittingen. Deze rechtspersoon kan aandelen uitgeven en daarmee geld inzamelen. Het moet minimaal één aandeelhouder hebben, maar er kan ook sprake zijn van meerdere aandeelhouders. Deze aandeelhouders zijn niet verantwoordelijk voor de schulden.

Hoe stel je een BV op?

Een BV die gevestigd is in Nederland moet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze kan worden opgericht door één of meer natuurlijke personen of rechtspersonen. Natuurlijke personen kunnen een BV oprichten door middel van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Rechtspersonen kunnen een BV oprichten door middel van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en/of het Register van de Rechtbank.

Wat zijn de voordelen van een BV?

Een BV is een rechtspersoon die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Een BV heeft vele voordelen. Zo hoeft je als ondernemer geen persoonlijke aansprakelijkheid te nemen voor de schulden van uw bedrijf. 

Daarnaast kun je met een BV gemakkelijker geld lenen dan wanneer je een eenmanszaak of VOF hebt. Kortom, er zijn vele goede redenen om een BV op te richten.

Wat zijn de nadelen van een BV?

Ondanks alle voordelen zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

-De eigenaar is aansprakelijk voor alle schulden. Dit betekent dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor alle financiële verplichtingen, ook als je niet direct bij het incasseren of uitkeren van geld betrokken bent.

-Een BV kost geld. Je moet jaarlijks minimaal 245 euro aan KvK- en BTW-aangifte doen en mogelijk ook accountantskosten maken. Daarnaast is er elk jaar weer een belastingaangifte te doen.

-Een BV is iets ingewikkelder dan andere bedrijfsvormen. Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor alle administratieve taken, zoals het bijhouden van boekhouding en het indienen van aangiften

Wat zijn de alternatieven?

De wetgeving in Nederland kent verschillende soorten rechtspersonen. Een Besloten Vennootschap is één van die rechtspersonen. In dit artikel bespreken we de verschillende alternatieven voor een BV.

Een eenmanszaak is de meest eenvoudige vorm van ondernemen. Als je als zelfstandige werkt, ben je automatisch een eenmanszaak gestart. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor alle inkomsten en uitgaven van je bedrijf. 

Een nadeel van een eenmanszaak is dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor alle schulden die je maakt. Als je failliet gaat, kan dat dus gevolgen hebben voor je privévermogen.

Een maatschap is eigenlijk een informele samenwerking tussen twee of meer personen. Je bent dan samen verantwoordelijk voor de inkomsten en uitgaven van het bedrijf.

Een ander alternatief is een NV. Dit is een naamloze vennootschap. Een NV is een grote organisatie die veel geld en tijd kost om op te zetten. Het is ook lastig om een NV te stoppen als het niet goed gaat.

Een NV is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Dit betekent dat de aandeelhouders slechts tot hun inleg zijn aansprakelijk. Een NV heeft een minimumkapitaal van 45.000 euro en moet minimaal twee aandeelhouders hebben. Een NV wordt geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en valt onder het Handelsregister.

Meest succesvolle Bv’s voorbeelden

De meest succesvolle zijn vaak bedrijven die een uniek product of dienst aanbieden. Hierdoor groeide ze snel naar grote hoogte en maken ze daardoor grote winsten. Ze hebben dus een goede positionering gekozen in een gunstige markt. 

Voorbeelden van de bekendste:

–   Topbloemen

–   Corendon International Travel B.V.

Een Bv kan worden omgezet naar een NV. Er kan dan bijvoorbeeld meer kapitaal aangetrokken worden.

Waarom zijn deze zo succesvol

BV’s zijn bedrijven die zich richten op het verhogen van waarde voor de aandeelhouders. Dit doen ze door middel van het toepassen van een aantal verschillende strategieën, waaronder het investeren in innovatieve producten en diensten, het uitvoeren van efficiënte bedrijfsprocessen en het behalen van schaalvoordelen. Deze strategieën helpen BV’s om hun kosten te verlagen en hun inkomsten en dus omzet  te verhogen, wat leidt tot hogere winstmarges en een sterkere financiële positie.

Wordt een BV uw nieuwe rechtsvorm?

Een BV is dus de ideale rechtsvorm als je snel wil groeien met je bedrijf. Een BV biedt aandeelhouders bescherming en maakt het mogelijk om gebruik te maken van fiscaal vriendelijke constructies. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop de rechtsvorm kan worden opgericht, wat het een flexibele rechtsvorm maakt.

Ook hebben we de alternatieven besproken zoals de NV’s en een eenmanszaak. We hebben het ook gehad over de meest succesvolle zoals Corendon en Topbloemen. Dit zijn hele bekende bedrijven die heel groot zijn in Nederland. De mogelijkheden met een eigen BV zijn dus eindeloos.

Back To Top