skip to Main Content
Wat Is Een Recessie

Wat is een recessie en wat zijn de gevolgen?

Vraag je zich af wat een recessie is en hoe deze de economie beïnvloedt? Dit vragen veel mensen zich af! Recessie is een term die we vaak in het nieuws horen, maar het is niet altijd duidelijk wat het voor ons als individu betekent.

In deze blog leggen we precies uit wat het is, hoe ze ontstaat en vooral hoe ze ons leven beïnvloedt. Heb je bijvoorbeeld een bv kan een recessie mogelijk grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Na het lezen van deze blog weet je alles over recessies.

Recessie betekenis

De meeste mensen denken bij een recessie aan een periode waarin het slecht gaat met de economie. De groei van het BBP is negatief, de werkloosheid stijgt en bedrijven hebben het moeilijk. Hoewel al deze dingen waar kunnen zijn tijdens een recessie, hoeft dat niet zo te zijn.

Een recessie wordt technisch gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei gemeten aan de hand van het BBP. Dit betekent dat de economie krimpt, of niet groeit. Hoewel dit een klein onderscheid lijkt, is het belangrijk.

Wat echt bepaalt of een economie in een recessie zit of niet, is hoeveel ze produceert. Als het BBP twee kwartalen achter elkaar daalt, kunnen we met zekerheid zeggen dat de economie in een recessie verkeert. Als de groei van het BBP slechts vertraagt of gelijk blijft, kunnen we niet met zekerheid zeggen dat het is begonnen.

Dit gezegd hebbende, zijn er gewoonlijk andere indicatoren die gepaard gaan met negatieve economische groei en die ons kunnen helpen bevestigen dat er een recessie aan de gang is. Zo daalt de werkgelegenheid meestal omdat bedrijven hun personeelsbestand inkrimpen om geld te besparen. Bovendien daalt het consumentenvertrouwen meestal omdat mensen pessimistischer worden over de toekomst en minder geld uitgeven.

Als je op zoek bent naar een officiële verklaring dat een recessie is begonnen, zul je die pas ver na de feiten vinden. Tegen de tijd dat economen er een aankondigen, is die al voorbij en zijn we op weg naar herstel.

Wat is een recessie

De verschillende soorten recessies

Er zijn vier verschillende soorten:

1. Een liquiditeitsval-recessie – Deze doet zich voor wanneer mensen niet bereid zijn geld uit te geven, ook al is de rente laag. Het gebrek aan uitgaven leidt tot minder vraag naar goederen en diensten, en kan uiteindelijk leiden tot ontslagen en een daling van de productie.

2. Een recessie door de fiscal cliff – Dit gebeurt wanneer de overheid plotseling grote bezuinigingen doorvoert waardoor de vraag sterk afneemt. Het kan ook gebeuren als de belastingen plotseling omhooggaan, waardoor mensen minder beschikbaar inkomen hebben.

3. Een schuldendeflatie-recessie – Dit wordt veroorzaakt door een daling van de waarde van activa, zoals huizen of aandelen. Wanneer de prijzen van activa dalen, hebben mensen minder rijkdom en kunnen ze minder geld uitgeven. Dit kan leiden tot minder vraag en productie.

4. Een economische zeepbelrecessie – Dit type recessie wordt veroorzaakt door een economische “zeepbel” die is gebarsten. Wanneer de prijzen van activa te hoog worden en dan plotseling dalen, kan dit leiden tot een sterke daling van de uitgaven en de productie.

Voor- en nadelen van een recessie

Er is sprake van een recessie wanneer de economie gedurende minstens zes maanden vertraagt. Dit kan het gevolg zijn van vele factoren, zoals een hoge rente, een daling van het consumentenvertrouwen of een stijging van de werkloosheid.

De voordelen zijn dat ze kansen kan creëren voor bedrijven en investeerders. Tijdens een recessie kunnen er bijvoorbeeld meer gemotiveerde verkopers zijn, wat kansen biedt om activa tegen een lagere prijs te kopen. Bovendien kan een recessie een kans bieden om te investeren in bedrijven die ondergewaardeerd zijn.

De nadelen van een recessie zijn dat zij kan leiden tot een groot banenverlies en een toename van de armoede. Bovendien kunnen recessies een domino-effect hebben op andere industrieën en sectoren.

Hoe overleeft je een recessie?

Om een recessie te overleven is het belangrijk een plan te hebben. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op moeilijke economische tijden:

1. Bouw een noodfonds op. Hiermee kunt je onverwachte kosten dekken als je jouw baan verliest of andere financiële tegenslagen krijgt.

2. Leef onder uw stand. Als je gewend bent aan een bepaalde levensstijl, is het misschien tijd om te bezuinigen op sommige van de luxe die je gewend bent.

3. Investeer in jezelf. Neem de tijd om nieuwe vaardigheden te leren of je cv bij te werken. Dit maakt je beter verkoopbaar als je toch je baan verliest.

4. Blijf positief en wees flexibel. Het is belangrijk om in moeilijke tijden positief te blijven. Wees bereid om veranderingen in je leven aan te brengen als dat nodig is om de storm te doorstaan.

Als je deze punten toepast kan het zorgen dat de omzet van uw bedrijf er niet onder leidt.

Alternatieven om een recessie te overleven

Er zijn een aantal manieren om een het financieel te overleven, iedere manier heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Eén optie is om te bezuinigen. Dit kan moeilijk zijn, maar het kan je helpen geld te besparen en de storm te doorstaan.

Een andere optie is het vinden van nieuwe bronnen van inkomsten. Dit kan inhouden dat je een parttimebaan krijgt of een eigen bedrijf begint.

Ten slotte kun je ook proberen uw geld verstandig te investeren. Dit kan je helpen om uw vermogen mettertijd te laten groeien en uzelf te beschermen tegen de ergste gevolgen van een recessie.

Recessie begrijpen

Wij hopen dat dit artikel je heeft geholpen om beter te begrijpen wat een recessie is en waarom het belangrijk is om op de hoogte te zijn van economische trends. Als je de tekenen van een dreigende recessie kent, evenals de oorzaken en gevolgen ervan, kun je betere financiële beslissingen nemen voor uzelf en uw gezin.

Uiteindelijk kunt u, door op de hoogte te zijn van wat er in de economie gebeurt en proactieve stappen te ondernemen om uw financiën tijdens een recessie te beschermen, de negatieve gevolgen van recessies voor individuen tot een minimum helpen beperken.

Back To Top