skip to Main Content
Wat Is Lean

Wat is Lean en hoe helpt het jouw bedrijf?

 • Blog

Voor het verbeteren van bedrijfsprocessen en verminderen van verspilling, is Lean een filosofie die steeds populairder wordt. Maar wat is Lean precies en hoe werkt het? In deze blog geven we een inleiding geven van de basisprincipes. Ook kijken we naar de voordelen die het kan bieden voor organisaties.

 

Wat is Lean?

Lean is een filosofie die zich richt op het verminderen van verspilling in bedrijfsprocessen. Vaak zijn office managers of eigenaren degene die zo’n filosofie uitkiezen. Het is ontstond in de jaren ’50 en ’60 door het werk van Japanse Toyota’s Taiichi Ohno. Het idee achter Lean is om bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Door activiteiten die niks toevoegen weg te laten en het verbeteren van degenen die dat wel doen.

Deze filosofie is voor het idee dat alle processen en activiteiten in een organisatie waarde moeten toevoegen.

 

De vijf principes van Lean

Er zijn vijf belangrijke principes:

1. Waarde

Eerst moet begrepen worden wat waarde toevoegt voor de klant. Wat is de behoeften van de klant en creëren de producten en diensten de oplossing hiervoor.

2. Waardestroom

Het volgende principe is het in kaart brengen van de waardestroom. Het gaat om alle activiteiten die betrokken zijn bij het creëren van het product of de dienst. Dit omvat het in kaart brengen van activiteiten die waarde toevoegen en activiteiten die verspilling veroorzaken.

3. Flow

Het derde principe is het creëren van een gestroomlijnde en efficiënte workflow. Dit gebeurt door de eliminatie van verspilling en het verbeteren van de doorstroom van de waardestroom.

4. Pull

Het pull-principe is gebaseerd op het produceren van producten of diensten. Dit op basis van de vraag van de klant. Dit omvat het verminderen van voorraad en het optimaliseren van de productie op basis van de vraag.

5. Perfectie

Het laatste principe van Lean is het streven naar perfectie door continu te verbeteren en te leren. Dit omvat het regelmatig evalueren van processen. Ook valt hieronder het maken van aanpassingen om de efficiëntie en effectiviteit te verbeteren. Zo wordt jouw bv bijvoorbeeld steeds beter en zal je steeds meer groeien.

wat is lean

Voordelen van Lean

Door de implementatie van Lean kunnen organisaties verschillende voordelen behalen, waaronder:

 • Vermindering van verspilling:

Lean helpt organisaties om verspilling te verminderen door het elimineren van niet-waarde toevoegende activiteiten en processen.

 • Verbeterde kwaliteit:

Het verminderen van verspilling kan helpen om diensten en producten te verbeteren. Ook het optimaliseren van processen kan helpen om de kwaliteit van producten en diensten te verbeteren.

 • Verhoogde efficiëntie:

Het stroomlijnen van processen en het elimineren van verspilling kan de efficiëntie van een organisatie verhogen. Dit zorgt er ook voor dat kosten worden bespaard en productiviteit wordt verhoogd.

 • Hogere klanttevredenheid:

Lean is gericht op het creëren van producten en diensten die aan de behoeften van klanten voldoen. Dit zorgt ervoor dat de klanttevredenheid wordt verhoogd.

 • Een cultuur van continu verbeteren:

Het streven naar perfectie en het regelmatig evalueren van processen, helpt Lean organisaties om een cultuur te creëren van continu verbeteringen.

 

De tools van Lean

Om de principes van Lean in de praktijk te brengen, zijn er verschillende tools en technieken beschikbaar. Deze tools kunnen organisaties gebruiken. Enkele van de meest voorkomende tools zijn:

 • Value Stream Mapping:

Een methode om de waardestroom van een proces in kaart te brengen en verspilling te identificeren.

 • Kaizen:

Een methode om continu verbeteren te stimuleren door kleine, incrementele verbeteringen aan te brengen in processen.

 • Kanban:

Een systeem voor just-in-time levering van materialen en diensten. Er wordt hier gekozen om de productie te sturen door de vraag van de klant.

 • 5S:

Een methode om de werkplek te organiseren en te standaardiseren, waardoor efficiëntie en veiligheid worden verbeterd.

 

Hoe Lean te implementeren

Het implementeren vereist betrokkenheid van de hele organisatie en een toewijding tot continu verbeteren. Enkele van de stappen die organisaties kunnen nemen om Lean te implementeren zijn:

 • Identificeer en elimineer verspilling:

Gebruik tools zoals Value Stream Mapping om verspilling te identificeren en te elimineren.

 • Stel duidelijke doelen:

Stel meetbare doelen vast om verbeteringen te stimuleren en succes te meten.

 • Train personeel:

Train personeel op de principes van Lean en de bijbehorende tools en technieken.

 • Implementeer feedbacksystemen:

Implementeer systemen om feedback van klanten en medewerkers te verzamelen. Deze kan je gebruiken om verbeteringen aan te brengen.

 

De filosofie die continu verbetert

Lean is een filosofie voor het continu verbeteren van je organisaties. Dit kan helpen om verspilling te verminderen, efficiëntie te verhogen en klanttevredenheid te verbeteren. Door de implementatie van Lean-principes en -tools kunnen organisaties een continu verbeteren creëren. Ook wordt het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen makkelijker.

Back To Top