skip to Main Content

Wat is zakelijk leasen?

Iedereen heeft wel een gehoord van zakelijk leasen. Maar wat is dat nou eigenlijk en is het ook echt voordeliger dan een voertuig, machine of apparatuur kopen.

Wat is leasen?

Leasen is een proces waarbij een bedrijf apparatuur, machines of eigendom kan huren van een andere partij. De huurder of leaser (het bedrijf dat de apparatuur least) is verantwoordelijk voor de betalingen aan de eigenaar en is ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van de apparatuur. Leasen kan een goede optie zijn voor bedrijven die dure apparatuur nodig hebben, maar het zich niet kunnen veroorloven deze rechtstreeks aan te schaffen.

Soorten zakelijk leasen

Er zijn twee soorten zakelijke leasing: operationele leasing en financiële leasing. Operationele leasing is een kortetermijnregeling, vaak gebruikt voor apparatuur of voertuigen, waarbij de huurder betaalt voor het gebruik van het goed en de verhuurder eigenaar blijft. Financiële leasing is een langetermijnregeling waarbij de huurder betalingen doet aan de verhuurder en uiteindelijk eigenaar wordt van het goed. In deze blog gaan we dieper in op operationele leasing.

Wat is zakelijk leasen?

Er zijn veel verschillende soorten operationele leasing, maar autoleasing is een van de populairste. Met zakelijke autoleasing kun je een nieuwe auto huren zonder de volledige aankoopprijs vooraf te hoeven betalen. In plaats daarvan betaal je een voorschot en de maandelijks huur aan de leasemaatschappij en kun je de auto aan het einde van de leaseperiode inleveren of kopen. Het leasecontract staat vast voor een bepaalde periode, dit is meestal twee tot vier jaar.

Voordelen zakelijk leasen

Het leasen van een voertuig, machine of apparaat voor zakelijke doeleinden heeft veel voordelen. Ten eerste kan het voordeliger zijn dan het kopen van een nieuw voertuig of apparatuur. Je hoeft je bij leasen geen zorgen te maken over de verkoop van je oude voertuig of apparatuur of het afsluiten van een lening. Je betaalt namelijk alleen de afschrijvingen van het voertuig of apparatuur en niet de volledige waarde. Ten tweede kun je kiezen uit een groot aantal modellen en merken, zodat je zeker een soort vindt die aan jouw behoeften voldoet. Ten derde worden leasevoertuigen vaak geleverd met onderhouds- en reparatiepakketten, zodat je onverwachte kosten in de toekomst kunt vermijden.

Als je overweegt een voertuig of apparatuur te leasen voor jouw bedrijf, doe dan goed onderzoek en vergelijk de aanbiedingen van verschillende bedrijven. En vergeet niet dat je altijd een financieel adviseur moet raadplegen om er zeker van te zijn dat leasen de juiste beslissing is voor jouw bedrijf.

Nadelen zakelijk leasen

Leasen heeft echter ook een aantal nadelen. Ten eerste ben je nooit de eigenaar van het voertuig of apparatuur, dus je bouwt er geen eigen vermogen mee op. Ten tweede heeft een leaseovereenkomst meestal een kilometerbeperking (bij voertuigen), wat betekent dat je boetes kunt betalen als je die overschrijdt. En tot slot, als je je leasecontract vroegtijdig wilt beëindigen, moet je mogelijk hoge kosten betalen.

Moet ik dus wel of niet zakelijk leasen?

Leasen is voordelig als je zeker weet dat je je leasecontract niet vroegtijdig wilt beëindigen en je geen eigen vermogen wil opbouwen. Je betaalt niet het hele bedrag voor het voertuig dat je least, maar alleen een voorschot en een maandelijks bedrag. Natuurlijk moet je wel na gaan of dat bedrag een goede deal is en je er echt voordeliger mee uitkomt. Als dit zo is, is leasen vaak een voordeligere optie dan een voertuig, machine of apparatuur nieuw te kopen.

Back To Top