skip to Main Content
Chirurg

Wat verdient een chirurg?

Overweeg je een carrière in de geneeskunde, in het bijzonder als chirurg? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar hoeveel je kunt verdienen als je dit zeer gerespecteerde beroep uitoefent? Hoe dan ook, je bent hier aan het juiste adres! In deze blogpost duiken we in de vraag die veel mensen bezighoudt: hoeveel verdienen chirurgen eigenlijk? Van het verkennen van verschillende soorten operaties en specialiteiten tot het bespreken van factoren die de inkomsten bepalen, we zullen het allemaal behandelen. Dus houd je vast en laten we uitzoeken hoe lucratief een carrière als chirurg kan zijn!

Het salaris van een chirurg

Als chirurg kun je een zeer goed salaris verwachten. Het gemiddelde salaris van een chirurg in Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, specialisatie, type werkgever en locatie. Over het algemeen ligt het salaris van een chirurg in Nederland tussen de €80.000 en €300.000 bruto per jaar.

Het salaris kan ook worden beïnvloed door de werktijden en het aantal diensten dat de chirurg draait. Over het algemeen hebben chirurgen in Nederland een relatief hoog salaris, maar het is belangrijk om op te merken dat dit afhankelijk is van vele factoren en kan variëren tussen individuen.

operatie

Hoe word je chirurg?

Om chirurg te worden in Nederland moet je een lange en veeleisende opleiding volgen. Hieronder vind je de algemene stappen die je moet nemen om chirurg te worden:

  • Allereerst volg je een zesjarige universitaire studie geneeskunde aan een (Nederlandse) universiteit. Deze studie omvat zowel theoretische als praktische opleiding en je leert de basisprincipes van de geneeskunde.
  • Nadat je de opleiding geneeskunde hebt afgerond, moet je een selectieprocedure ondergaan om toegelaten te worden tot de vervolgopleiding tot chirurg. Deze procedure bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder een sollicitatiegesprek, een assessment center, en een schriftelijke toets.
  • Als je wordt toegelaten, begin je aan de vervolgopleiding tot chirurg. Deze opleiding duurt zes jaar en bestaat uit theoretisch onderwijs, klinische stages, en praktische training in de operatiekamer.
  • Na het afronden van de opleiding tot chirurg, moet je nog een specialistenopleiding volgen in een bepaalde deelgebied van de chirurgie, zoals neurochirurgie of plastische chirurgie. Deze opleiding duurt meestal nog eens twee tot vijf jaar, afhankelijk van het deelgebied.
  • Na het succesvol afronden van deze specialistenopleiding kun je je laten registreren als erkend specialist in dat deelgebied en kun je beginnen met werken als chirurg in Nederland.

De weg naar het worden van een chirurg is uitdagend en vraagt veel inzet en doorzettingsvermogen, maar het kan ook een zeer belonende en uitdagende carrière zijn.

De verschillende salarissen bij alle soorten chirurgen

  • Algemene chirurgen: Algemene chirurgen zijn gespecialiseerd in algemene chirurgie van het lichaam, zoals blindedarmchirurgie, maagchirurgie en darmchirurgie. Zij verdienen gemiddeld 131.000 euro per jaar.
  • Orthopedische chirurgen: Orthopedische chirurgen zijn gespecialiseerd in het behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals knie-, schouder- en elleboogoperaties. Zij verdienen gemiddeld 145.000 euro per jaar.
  • Neurochirurgen: Neurochirurgen zijn gespecialiseerd in de operatieve behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals hersenoperaties en wervelkolom operaties. Zij verdienen gemiddeld 161.000 euro per jaar.
  • Cardiologen: Cardiologen zijn gespecialiseerd in de operatieve behandeling van hart- en vaatziekten, zoals coronaire bypassoperaties en hartklepoperaties. Ze verdienen gemiddeld €161.000 per jaar.
  • Plastisch Chirurgen: Plastisch chirurgen zijn gespecialiseerd in het cosmetisch verbeteren van het lichaam door middel van operaties zoals borstvergrotingen, facelifts en buikwandcorrecties. Ze verdienen gemiddeld €210.000 per jaar. 
chirurgen

Voordelen en nadelen van het beroep van chirurg

Voordelen:
– Chirurgen verdienen een goed salaris. Dit komt omdat ze een zeer belangrijk en uitdagend beroep hebben. Dit komt omdat ze mensen moeten helpen die ernstige medische problemen hebben.
– Chirurgie is een veelzijdig beroep. Chirurgen kunnen in verschillende specialiteiten werken, wat hun werk interessant en afwisselend maakt.

Nadelen:
– Chirurgie is een zeer belastend beroep, zowel fysiek als mentaal. Chirurgen zijn vaak lange dagen op de been en worden geconfronteerd met ingrijpende medische problemen van patiënten. Dit kan soms zeer emotioneel belastend zijn.

Wat kun je verwachten als je chirurg bent?

Als chirurg kun je een goed salaris verwachten. Het inkomen zal echter variëren afhankelijk van factoren zoals de specialiteit, locatie en het aantal jaren aan ervaring. In het algemeen verdienen chirurgen die in een privépraktijk of in een academisch medisch centrum werken een hoger salaris dan chirurgen die in een algemeen ziekenhuis werken.

Naast een basissalaris kun je ook inkomsten ontvangen uit bonussen, provisies en andere vormen van compensatie. Veel chirurgen ontvangen bijvoorbeeld bonussen op basis van het aantal procedures dat zij uitvoeren of het aantal patiënten dat zij zien. In sommige gevallen ontvangen chirurgen ook een winstdeling van hun werkgever.

Back To Top